CBCT – Cone Beam fogászati CT

1.1 Miért CT?

1.2 Milyen felvételeket és ezek milyen kidolgozásait kérheti Önről az orvosa?

1.3 Study típusok

1.4 Volumetric

1.5 DICOM


1.1 Miért CT?

A CT felvételek tulajdonképpen az extraorális felvételek családjába tartoznak. Vagyis a röntgencső és a szenzor is a fejen kívül, annak két átellenes oldalán helyezkedik el, a felvétel során körbemegy a fej körül és sorozatképek készülnek. A felvétel azonnal megjelenik a számítógépen. Ezek a modern, digitális gépek a már hagyományos CT vizsgálatoknál használt sugárdózis tört részével dolgoznak. A hagyományos vizsgálattal szemben a technológia előnye még, hogy az általa létrehozott felvételek tiszták és torzulásmentesek. Amikor három dimenzióban végezzük az állapotfelmérést, nagyságrendekkel részletesebb és precízebb információt kapunk az Ön fogászati státuszáról. Fül-orr-gégészeti problémák esetén pedig a részletgazdagabb 3D felvételek nagyobb biztonságot nyújtanak a Páciensnek.

1.2 Milyen felvételeket és ezek milyen kidolgozásait kérheti Önről az orvosa?

Először is. Mik azok a studyk? Egy CT vizsgálat hatalmas mennyiségű adatot generál Önről, hisz sorozatban több felvétel is készül. Azonban az esetek többségében ennek a tetemes információ halmaznak egy részére nincs is szükség, hisz az orvosa csak egy célzott területre kíváncsi, annak esetleg több nézetére, metszetére, kimérésekre. Ekkor jönnek a képbe a studyk. Az Ön orvosa jelzi kollégánk felé a kérőlapon, hogy milyen típusú studyra van szüksége és ő elődolgozza azt neki, ún. rekonstrukciókat készít. Egy study tulajdonképpen egy felvétel csoport, többféle kidolgozást is tartalmaz. A kiadott CD-n a kidolgozásokkal lehet már tovább dolgozni, azokat mérni a lemezen lévő szoftver segítségével.

1.3 Study típusok

8 féle study típust tudunk készíteni attól függően, hogy az Ön kezelőorvosa mire tart igényt. Ezek lefedik a fogpótlások, fogszabályozások, fogkezelések és a különböző szájsebészeti beavatkozások teljes palettáját.

1.3.1 Általános

A fogszakorvos megjelöli azt a fogat/fogakat az aktuális kvadránsban, amiről részletesebb kidolgozást szeretne akár rendellenessége miatt, vagy pl. egy csontpótlást követően.

1.3.2 Implantológia

A kért kvadráns; foghiány helyére bemérést teszünk. Teljes foghiány esetén 1; 3; 5-6 közé mérünk, ha nincs feltüntetve egyéb igény. Számszerű adat a csontkínálatról. A csont porozitásáról is pontos képet kaphatunk.

2.3.3 TMI

Mondhatjuk, hogy ez a study a panorámaröntgennel készített TMI felvétel nagytestvére. Az állkapocsizület egyrészt az állkapocs fejecséből, másrészt a koponyaalapon található izületi árokból áll és a két csontfelszín közt porckorong helyezkedik el. Előfordulhatnak különböző fejlődési rendelenességek, vagy megbetegedések, elváltozások amikor ennek az izületnek a vizsgálatára van szükség. Minden esetben kerül a studyba egy panoráma kidolgozás, metszetek különböző síkokban és 3D rekonstrukció is.

1.3.4 Endodoncia

A klasszikus fogászati fogalmak közé sorolhatjuk. A fog üregeiben található ér-ideg hálózat elváltozásaival, a fogbélről a környező szövetekbe terjedő gyulladásokkal és ezek kezelésével foglalkozik, hisz ezek a betegségek egyes esetekben együtt járhatnak fájdalommal, duzzanattal, lázzal, de sokszor észrevétlenek, panaszmentesek maradhatnak és krónikus gyulladásként akár évekig alattomosan gócként a szervezet más területein megbetegedéseket okozhatnak. Carieses (szuvasodott) és gyökérkezelt fogak állapotát, helyzetét is végig lehet szemlélni ezen a studyn. (Jó ha tudjuk, hogy gyökérkezel fogaink állapotát is érdemes rendszeresen ellenőriztetni, akár okoz panaszt, akár nem.) Gócos probléma esetén a Páciens kérhet leletet is a CT vizsgálata alapján radiológus szakorvosunktól.

1.3.5 Orthodoncia

A megnyerő, „1000 dolláros” mosoly nem mindenkinek adatik meg, amelyet a szép és szabályos fogazat is biztosíthat. Azonban ez az optimális állapot szakszerű segítséggel is biztosítható. Ekkor jöhet képbe a gyermekkori, vagy felnőttkori fogszabályozás. Ez a study a fogszabályozó szakorvosok részére készül. A rekonstrukciók között láthatóak az állcsontok és azok állapota, elváltozásai, az esetleges szám feletti fogak, csírahiányok, a tmi (temporomandibularis) ízület, a sinus maxillaris és a szimmetria viszonyok.

1.3.6 Impaktált fog

Impaktált bölcsesség fog. Egyre többször lehet hallani ezt a kifejezést és biztosan sokunknak ismerősen is cseng. Az impaktált fog az állcsontból előtörni nem tudó, előtörésben akadályoztatott fog és leggyakrabban a leghátsó, bölcsességfogunk a legérintettebb. Egyre gyakoribbak ezek a esetek, amelynek genetikai és evolúciós okai is lehetnek. Egyrészről az átlagostól eltérő fogállás is okozhatja, másrészről az is, hogy az evolúciónk folyamán étkezési szokásaink változása miatt állkapcsunk kisebbedik, azonban fogaink száma ugyanannyi maradt, így azok egyre szűkebb helyen férnek csak el. Így fordulhat elő, hogy a bölcsességfogunk sokszor nekidől az előtte lévőknek, amely komoly problémákat tud okozni, ha elkezdenek nőni. Legtöbbször ezek a fogaink már nem is vesznek részt a rágásban, így ha eltávolításukat javasolja a fogorvosa, ne ijedjen meg. Sok későbbi kellemetlenségtől óvhatja meg magát. A study tartalmaz egy panoráma röntgent, többféle metszetet a kérdéses fogról, valamint 3D felvételt is.

1.3.7 Sinus, légutak

Pontos képet kaphat a szakorvos az arckoponya üregeiről, állapotaikról, esetleges elváltozásokról.

1.3.8 Parodontológia

Mint ahogy már oly sok helyen olvashatjuk, napjainkra a fogánybetegségek okozzák a fogvesztések már-már nagyobb részét. Azonban fontos tudni, hogy az utóbbi években forradalmi fejlődésen ment keresztül a fog körüli tartószövetek megbetegedéseivel foglalkozó tudományág. Ezt a studyt akkor kérheti a Páciensről a fogorvos, ha erre utaló jeleket vél felfedezni, vagy előrehaladott állapotban kontrollra, ugyanis a rendszeres ellenőrzés marginális kérdés a fogínysorvadásnál. Fogágybetegség esetén a csontpusztulás mértékét is láthatjuk. Nagyon részletes, 5 mm-es metszeti képeket is készítünk az állcsontokról.

1.4 Volumetric

Vannak olyan esetek, amikor az orvosának szüksége van az Ön teljes, kidolgozatlan „nyers” felvétel anyagára. Ezt a teljes csomagot jelenti a volumetric. Ezt kapja meg Ön CD-n és egy professzionális szoftverrel az orvosa fog benne dolgozni, mi csak elkészítjük a tökéletes felvételt Önről.

1.5 DICOM

Ezt a speciális formátumot implantációtervezéskor kérhetik. Az implantáció tervezés (különösen ha sablonos) egy rendkívüli és bonyolult folyamat, amely specifikus szoftvert igényel. Ebben az esetben az Ön orvosának kérésére a felvételét DICOM formátumba konvertáljuk, amely így már felhasználható ezekkel a szofverekkel is. Implantálás előtti tervezéskor előfordulhat, hogy Önről, de a sablonról is kérhetnek CT felvételt.