Szolgáltatásaink

A hagyományos filmelőhívos rendszer már a múlt. Rendelőnk a legmodernebb, digitális rendszerű gépekkel felszerelkezve várja Önt. Így biztosra veheti, hogy mindig a legmagasabb minőségű felvételeket kapja a fogszakorvosa. A digitális korszak előnye még többek közt az is, hogy ezeknél a felvételeknél a röntgensugárzás mértéke már messze a hagyományos, analóg vizsgálatok dózisa alatt van. Valamint az előhívó folyadékok mellőzése miatt a veszélyes hulladék keletkezése is elkerülhető.

Ha fogorvosa a vizsgálatok előtt, vagy alatt hozzánk küldi, akkor az alábbi felvétel típusokat kérheti Önről:

1.1 Intraorális felvételek

1.2. Extraorális felvételek


1.1 Intraorális felvételek

Gyerekkori nevén „kisröntgen”. Ezeknél a felvételeknél a lemez (amire készül a felvétel az adott fogról, területről) a szájüreg belsejében van, az exponálás pedig kívülről történik. A lemezről a kép beolvasása külön szkenerrel történik.

1.1.1 Helyi felvétel

Másnéven periapicalis felvétel. Ez a vizsgálat lokálisan, egészen közelről mutat egy (vagy egy-két) adott fogat. Jellemzően gyökérkezeléskor hossz megállapítására és kontrollra, fogeltávolításkor ellenőrzésre, vagy gyökércsúcsi vizsgálatra használják. 

1.1.2 Bite Wing (BW)

Caries kutatás. Fogközi szuvasság felkutatása. Leginkább erre szokták használni ezt a fajta vizsgálatot. Egy kis szárnyacskára harapva tartjuk ott a lemezt a foggal párhuzamosan, a röntgen pedig merőlegesen halad át, így elkerülhető, hogy akármi más rávetüljön a kérdéses területre. Foggyökerek nem feltétlen látszódnak, a koronai részre kíváncsi a fogorvos.

1.1.3 Ráharapásos

Ez a vizsgálat egy viszonylag hosszabb lemezzel történik melyet a Páciens a fogak illetve a száj zárásával rögzít (vagyis a lemezre harap). Lokalizálhatók vele számfeletti, áttörésben lévő, vagy visszamaradt impaktált, retinált fogak, gyökérmaradvány, nyálkő.

1.2. Extraorális felvételek

Ezek a felvételek digitális panorámaröntgennel készülnek. Ebben az esetben a röntgencső és a szenzor is a fejen kívül, annak két átellenes oldalán helyezkedik el és a felvétel során körbemegy a fej körül, vagy elhalad mellette. A felvétel azonnal megjelenik a számítógépen.

1.2.1 Ortopantomogram (OPT)

Másnéven panoráma röntgen. Ez az egyik leggyakrabban használt felvétel típus és diagnosztikai szempontból nagyon fontos. A teljes alsó és felső álkapocs látszódik rajta szinte az összes szájképlettel. Használhatják első kezelés előtt a Páciens fogainak áttekintésére, ha implantációt terveznek, fogszabályzáskor, illetve szájsebészeti beavatkozáskor is (pl. impaktált bölcsességfog eltávolítása előtt). A páciensnek enyhén bólintva teszik az állukat a támlára, homlokukat előre tolva és egy kis műanyag pipára kell ráharapniuk a felvétel készítése közben.

1.2.2 Teleröntgen

Teleröntgent fogszabályozás nulladik lépéseként szoktak kérni, illetve közben, vagy a legvégén kontrollra. Ezt a típust nem panorámaröntgennel készítjük, hanem egy speciális teleröntgen géppel. Ilyenkor nem körben halad a Páciens feje körül a szenzor, hanem a fej mellett megy el oldalt. Az álkapcsot, a fogak egymáshoz képesti helyzetét nézi az orvos. Készítésekor a Páciensnek leghátul kell összeszorítania a fogait és enyhén kell bólintania, egyébként semmire nem kell ráharapni.

1.2.3 Posteroanterior felvétel (PA)

Ez a vizsgálat szintén a teleröntgen készülékkel készül, de elforgatott fejtámlával. Így a szenzor a Páciens feje előtt halad el, a röntgengenerátor pedig vele párhuzamosan, a fej mögött. A Páciens ilyenkor az állkapcsát lazán tartja. Szintén fogszabályozáskor kérhetik az állkapocs vizsgálatára, illetve állkapocstörések esetén.

1.2.4 Állkapocsízületi felvétel (temporomandibuláris, TMI)

Az állkapocsizület egyrészt az állkapocs fejecséből, másrészt a koponyaalapon található izületi árokból áll és a két csontfelszín közt porckorong helyezkedik el. Előfordulhatnak különböző fejlődési rendelenességek, vagy megbetegedések, elváltozások amikor ennek az izületnek a vizsgálatára van szükség. A panorámaröntgennel készítjük, azonban ebben az esetben nyitott szájjal, majd zárt szájjal is készül egy-egy felvétel a tmi kétfajta állását figyelve meg.